diumenge, 1 de novembre del 2009

El Noi i el Xic de la Barraqueta, lluitadors per la llibertat


En motiu del trasllat de les restes del Noi i el Xic de la Barraqueta al cementiri de Martorell, el Museu Santacana, altrament conegut com "L'Enrajolada" va inagurar el passat dia 23 d'Octubre una exposició amb retrats, imatges originals i documentació extreta del fons del Museu Vicenç Ros. La mostra, cedida pel senyor Abdon Tobella Martí i el senyor Juncosas, aporta des d’un inventari de possessions de la família fins al document de l’indult al Xic de la Barraqueta, o cartes dels dos germans republicans. L’exposició es pot veure a l’Enrajolada. Casa Museu Santacana fins al 6 de desembre.
Per altre banda, el poble de Martorell i les seves autoritats van retre homenatge a aquests dos personatges històrics del Segle XIX, nascuts a Martorell. El migdia del passat 25 d'Octubre es va duu a terme l'acte central d'aquest homenatge. Es va descobrir el monument, elaborat per l’artista Marta Solsona, que està format per una escultura d’una dona amb el braç alçat (de dos metres i mig d’alçada) i una placa amb les imatges de les cares dels germans Martí, i està situat a l’entrada del Cementiri Municipal.
+info a:
Però qui eren el Noi i el Xic de la Barraqueta?
Vicenç Martí i Torres ---conegut com "El noi de la Barraqueta" (Hostal de la Barraqueta, Castellbisbal, 1830 - Martorell, 1866), va dirigir la resistència de la Vila de Gràcia contra les tropes del general Zapatero (juliol de 1856).
Joan Martí i Torres -- conegut com "El Xic de la Barraqueta" (Hostal de la Barraqueta, Castellbisbal, 1834 - Martorell, 1909). Va oposar-se al cop d'Estat del general Pavía, amb la defensa de la legalitat republicana a Sarrià (10 i 11 de gener de 1874).
Líder republicà revolucionari nascut l’any 1834 a prop de Martorell. Va participar activament en els preparatius de la Revolució de Setembre de 1868 i en els fets de la Revolta de les Quintes el mes d’abril de 1870 a la vila de Gràcia.Després que el gener de 1874 el general Pavía dissolgués per la força les Corts sorgides de la Iª República Espanyola, el “Xic” va organitzar lluites de forta resistència a Sabadell, Robí i, en especial, a la vila de Sarrià on va encapçalar un contundent procés de defensa de la legalitat republicana.
Elegit per segona vegada diputat a Corts l’any 1893 -ja ho havia estat l’any 1872- va formar part de la minoria republicana. Víctima d’una llarga enfermetat va morir el 18 de gener de 1909.
+info a:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada