dilluns, 8 de març del 2010

1000 anys d'Història d'Elsa García (en motiu del dia de la Dona Treballadora)


La comarca del Baix Llobregat s'ha volcat tradicionalment, gràcies al seu moviment associatiu, a la commemoració del 8 de març, dia de la Dona treballadora. A St.Boi de Llobregat és tradicional l'ofrena floral al monument que hi ha al barri de Ciutat Cooperativa - Molí Nou. Des de fa anys múltiples actes organitzats per associacions, centres cívis, Ajuntaments, partits polítics i Casals recorden i reivindiquen la igualtat de gènere i el paper de la dona en diversos àmbits.
En el camp de la recerca i el literari, que és en part, el que ens ocupa aquest bloc, des de fa anys s'ha volgut reivindicar el paper de la dona en en el camp de les lletres i per això existeixen premis com el Delta de Narrativa breu o fins i tot beques que promouen la recerca en la investigació de la memòria històrica que resalti el paper de la dona en diferents períodes. Aquest darrer motiu fou el tema principal de la V beca de recerca històrica de Sant Boi de Llobregat.
A Can Massallera es presentarà el llibre: "La dona santboiana durant la segona república, la guerra civil i la postguerra" de Maite Fariña.
Podría escriure una llarguíssima llista d'actes variats entorn l'efemèride en qüestió, però aquest no és l'objectiu únic d'aquest post.
Aquest post està dedicat a totes aquelles dones que escriuen, investiguen i també han treballat en el camp de la difusió de la lectura i de la història.
Enguany s'ha convocat una segona edició del premi de Narrativa Elsa García Gómez.
Elsa García Gómez fou una dona activa que tingué un paper destacat en diversos àmbits com el Centre d'Estudis Comarcals o dins el propi Ajuntament d'El Papiol, concretament com a Cap del Centre Municipal de Lectura. A través de la Xarxa no he conseguit trobar gaires dades sobre qui fou i que va fer, però aquells que la van conèixer varen plorar la seva pèrdua ara farà un parell d'anys. Diuen que ningú és imprescindible en aquest món però curiosament hi ha persones que deixen emprenta pels pobles i viles on passen.
El següent text l'he trobat penjat al portal de l'Ajuntament d'El Papiol:
EL PAPIOL 1000 ANYS D'HISTÒRIA
(fragments)
La història del nostre poble es pot remuntar segons el llegat de les pedres, ja que aquestes es pronuncien i ens diuen on hi foren situades i en quines èpoques, molts segles enrera. Tenim coneixement que va existir un poblat ibèric dalt del puig Madrona i que hi hagué una vil·la romana situada a can Tintoré on és fabricaven àmfores per a la exportació del vi.
**
També el cristianisme va arribar a Madrona i la prova la podem trobar en el seu nom, d'origen llatí que es va estendre molt a partir d'una santa de Tessalònica i que significa matrona, mare de família i, segons diu la llegenda, el nom li fou donada a la muntanya perquè una dona fou empresonada en aquest lloc, a l'alta edat mitjana.
Possiblement la Madrona que va donar nom al puig seria la primera aplicadora del lloc, és a dir la primera a viure-hi i ocupar el lloc després de molts anys de despoblament. Com a conseqüència de la invasió dels sarraïns molts pobles del Baix Llobregat, per defensar-se van aprofitar els antics poblats ibèrics, per ser llocs elevats, com a refugi i defensa.
***
Segons Josep Moran sembla que prové del vegetal o planta dita "papiola apuntada" o també "cascall cornut". Seria doncs un lloc abundant d'aquesta planta. També cal afirmar que és del tot correcte del llinatge que es formà al castell del Papiol, d'anomenar-lo com diuen molts documents. L'any 1206 el Rei Pere donà en feu a Ramon Despapiol el cens i l'usatge que tenia al castell del Papiol. Es reservava els drets d'host i cavalcada, la senyoria i la potestat, per tant no posseïen l'alt domini del castell, ni la jurisdicció que pertanyia al rei.
****
Per Papiol han passat i passaran moltes persones que han deixat i deixaran empremta, conegudes o no tan conegudes, a totes elles i als que vivim va dedicat aquest nou portal, que serveixi per obrir nous camins en el món de la informació, informació que cada cop és més amplia degut a les noves tecnologies, tecnologies que haurem de saber per poder fer front al nou repte que s'ens presenta.
Elsa García Gómez
Podeu llegir el document sencer a...
TAL COM HE DIT: POST DEDICAT A LES DONES QUE ESCRIUEN, INVESTIGUEN I DONEN UN IMPULS EN LA DIFUSIÓ DE LA LECTURA I LA RECERCA HISTÒRICA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada