divendres, 22 de maig del 2009

Han sigut dies de Roses a St.Feliu...


L'esclat de la primavera, al Baix Llobregat, té una cita obligada cada any a St.Feliu de Llobregat amb l'Exposició Nacional de Roses, un event ja històric.

Enguany des de l'Associació d'Amics de la Roses de Sant Feliu de Llobregat han demanat a l'Ajuntament d'aquesta població que sol·liciti a la Generalitat de Catalunya la inscripció de l'Exposició Nacional de Roses en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i la declari festa patrimonial d'interès nacional.

Des d'aquí donem suport a aquesta sol·licitud.

El riu també és Història...




Reinvindicar el riu com element patrimonial i històric és quelcom que en altres contrades com a les Terres de l'Ebre o al Segre estan acostumats. El Baix Llobregat ha viscut durant molts anys d'esquenes al riu que dóna nom a la comarca. Per tant des d'aquí volem reinvindicar que el Llobregat com a riu que també és sinònim d'Història...
Amb barca per anar a St.Boi:
La foto de la barca m'ha semblat molt curiosa: La foto correspon a l'any 1853. El Dr Antoni Pujadas i Mayans acompanya a 12 malalts mentals a Sant Boi. Els havien expulsat d'un centre que hi havia al carrer Canuda. Durant els anys 1853- 1854 el Dr.Pujadas faria una tasca impressionant el món de l'assistència sanitària i dels malalts mentals i seria l'artífex responsable que es fundés a Sant Boi el famós psiquiàtric. Tristament, cal dir, que la seva tasca no va ser prou reconeguda per ningú del seu temps i el Dr.Antoni Pujadas va morir pobre, amb deutes i sense roba. La seva valentia el va portar, fins i tot a creuar el Llobregat amb barca, impensable en els nostres temps per ajudar als més desafavorits.
Des d'aquí recomenen la lectura del blog de Joan Vendrell i Campmany un bloc que és un prodigi i pou d'història per entendre personatges com el Dr.Pujadas.

Recuperant el riu...

Foto d'un dels senders prop del riu i d'un article de La Vanguardia...


Aquest 20 de Maig s'ha tancat una nova festa major de Sant Baldiri amb un nou element a tenir en compte: la recuperació del riu llobregat pels veïns i veïnes a través d'un nou passeig fluvial.
Recuperar el riu com element a preservar i element cívic és quelcom molt important i sobretot sabent que el Llobregat ha sigut durant molts anys una claveguera.
A continuació blocs que se'n fan ressó:

Els arbres caiguts...


Vet aquí que els arbres caiguts de la ventada de l'hivern ja fa dies, afortunadament, que van ser recollits i tenim els boscos del Baix Llobregat preparats per una nova temporada d'estiu.
Tot i així us convido a llegir l'article del meu blog Nàufragiobrer que vaig penjar el passat 17 de Maig entorn aquest fet:

Salvem Montserrat segueix endavant


El passat 3 de Maig l'Ajuntament de Collbató va aprovar el projecte d'ampliació de la zona industrial de Can Ginesteres, al peu de Montserrat, de 7 h a 21 hectàrees.
El passat 14 d'abril va sortir a la premsa un fotomuntatge de com quedaria la zona si es tirava endavant el projecte. Aquest fotomuntatge era una iniciativa d'una plataforma que s'ha creat per intentar aturar un projecte que seria una amenaça evident pel propi espai del qual estem parlant. La plataforma s'anomena "Salvem Montserrat" i ja ha recollit milers de firmes.
L'Avui se n'ha fet de nou ressó:
El passat 22 d'Abril des del meu blog Nàufragiobrer em vaig fer ressó de la notícia. Us convido a rellegir l'entrada que vaig escriure:

El Montbaig - Montpedrós un espai a protegir




Avui ha sortit a la premsa la notícia d'un nou pla metropolità de Barcelona que protegirà 100.000 hectàrees més.
Des de fa temps algunes veus es manifesten perquè alguns espais naturals propers a la Gran Barcelona tinguin un règim de protecció més alt, si cal l'estatus de Parc Natural.
El passat 23 de Març vaig penjar una entrada al meu blog Nàufrag i Obrer parlant del tema.
Incloc de nou l'enllaç i us convido a rellegir-lo:

Maleïda fauna no autòctona

Algú podria pensar que l'afluència d'espais humits a la comarca com el propi riu o el Delta del Llobregat poden fer prosperar determinats insectes. És el cas del mosquit tigre. Des de la seva proliferació de forma més massiva i preocupant el Dept de Medi Ambient està treballant conjuntament amb els Ajuntaments, com el de Castelldefels, per fer front a l'expansió d'aquest mosquit. A diferència dels autòctons, el tigre pica de dia i de forma reiterada, causant gran nombre de picades, si bé no són un perill per la salut. Vet aquí un apunt que he volgut recordar amb la vinguda del bon temps.

No només carreteres

Hi ha comarques que han estat trepitjades per la història. Hi ha comarques que durant molts anys no han tingut consciència de comarca. El Baix Llobregat sempre ha estat una terra de pas a la gran capital i durant segles això ha repercutit en la seva història. Ha sigut terra de migracions i canvis, d'una rica agricultura, ara la baixa, a ser una comarca de carreteres, vies fèrres, urbanitzacions, barris d'extraradi i polígons.
Durant molt de temps la gent de la pròpia comarca ha viscut d'esquena al seu llegat literari, cultural, patrimonial. En els darrers anys, gràcies a la feina de consorcis, com el Consorci de Turisme del Baix Llobregat han intentat canviar la imatge anti-cultural i anti-turística de la pròpia comarca.
Des del primer dia que vaig crear el meu blog Nàufragiobrer vaig penjar algún apunt i alguna crònica de l'àmbit més local. Un dia vaig pensar que potser aquests apunts i descobertes valdria la pena que tinguessin el seu espai propi, i per això, avui, en ple esclat pre-estiuenc de festes i fires locals, obro aquest espai. La meva pròpia ignorància comarcal m'hi ha portat.