dijous, 25 de febrer de 2010

Utopia comunitària (II)...en record de Joan N.García-Nieto

Poema-cançó estrenada en un acte inaugural de l´Exposició
sobre Joan N. Garcia-Nieto a Sant Boi l´octubre de 2005.
(text extret del següent portal: http://www.unespaiperlautopia.com/ i http://xavierpedros.es/ )

UTOPIA COMUNITARIA

Con los que escuchan atentamente,
con los que miran con el corazón,
0 con los que hablan con las acciones,
con el amor, con el perdón.

Con los que lloran sin desconsuelo,
con los que hambrientos de libertad,
con los que hacen de su camino,
una aventura con los demás.

Soñamos con la tierra, llamada Utopía,
un nuevo socialismo universal,
que nadie sufra el hambre, la guerra, la injusticia,
y seamos una sola humanidad.
Con los que suman y nunca restan,
y echan sus redes al ancho mar,
con los que unen, siempre confían,
y son vigías de libertad.

Con los sin techo y sin trabajo,
y sin conciencia ni dignidad,
con los que sueñan cambiar el mundo
y su pequeña realidad.
Con los que aguantan y nunca ceden,
por la justicia y la igualdad.

Con los que dudan y retroceden
y se hacen fuertes en humildad.
Con los que están, con los que vienen,
los que se fueron y los que vendrán.

Con los amigos y compañeros,
con un “te quiero” de mar a mar.

Xavier Pedrós
+info de X.Pedrós a...

Utopia comunitària (I)...en record de Joan N.García-NietoHi ha persones que no han nascut a una comarca però que els anys que hi han viscut la seva emprenta, la seva petjada ha sigut més forta que un huracà. En aquests temps d'atur i conflictes socials, recordar la figura de Joan N.García-Nieto París (1929 - 1994) fou un jesuïta que es va implicar tota la seva vida en la lluita pels mes desafavorits dels barris perifèrics i marginals.


Se'l recorda a Cornellà de Llobregat per la gran tasca que va fer com a activista social. Va ser un dels creadors d'una entitat que es va anomenar "Acció Solidària contra l'Atur", entitat pionera en fomentar les oportunitats, la cerca de feina, l'autoocupació i la formació entre els col·lectius més dèbils.


El seu pensament va ser recollit en diversos llibres que analitzaven un cristianisme bastant diferent del que ens tenen acostumats les altes esferes. Podríem dir que fins i tot va ser un d'aquells "curas rojos" que van haver-hi en diferents barris del "Cinturó Roig".
Per saber molts més detalls de la seva vida, aquí teniu el següent enllaç:
http://www.memoria-antifranquista.com/bios/garcianieto.htm

"Per a nosaltres, la Utopia és allò que encara no existeix, però que demà sí que serà possible realitzar. En aquest sentit, som plenaments conscients que al llarg de la Història hi hagut moments en què idees, projectes sindicals, polítics i socials han estat titllats injustament d'utòpics i després la lluita i l'esforç de tots plegats els han fet realitat."

Joan N.García-Nieto

15 anys després crec que val la pena recordar que hi va haver uns temps que hi havia gent que encara creia en les utopies i creia en la lluita diària per millorar els nostres barris i les nostres vides.

Darreres notícies: nou consorci per un pla urbanístic a la Colònia Güell


Aquest passat 23 de febrer es va constituir el nou consorci que durà a terme el Pla Residencial de l'Entorn de la Colònia Güell.
Com ja va passar en el seu dia amb el "Pla de les Vinyes" de Sta.Coloma de Cervelló, aquest nou pla urbanístic ha causat sempre en els veïns de la Colònia Güell sentiments contradictoris.
Un servidor pateix aquests sentiments contradictoris ja que el pla és una oportunitat pels joves del poble que en el futur vulguin tenir una bona vivenda i poder accedir a una vivenda de protecció oficial però també pot generar nous problemes. Sobretot obligarà a repensar noves maneres per evitar la congestió diària que pateix el trànsit diari de vehicles que es mouen per la BV-2002 per anar a St.Boi i posteriorment a Barcelona.
Us deixo l'enllaç de la notícia que el mateix Ajuntament ha penjat aquesta mateixa setmana en el seu portal:

Darreres notícies: Begues x Haití

Begues es movilitza aquest proper diumenge 28 per fer caminar la gent a favor d'una causa solidària: recaptar fons per l'ajuda humanitària pel poble d'Haití, que segueix en precàries condicions després del malaurat sisme del mes passat.
És una bona iniciativa que demostra la capacitat dels petits pobles per moure's per bones causes...
Si voleu més informació i com inscriure-us a la cursa-caminada ho podeu fer en el següent enllaç:
Cursa caminada solidària per Haití:
http://www.jgm88.es/haiti/

Darreres notícies: El Baix Llobregat vota el 28F


Aquest proper cap de setmana a Begues, Torrelles de Llobregat i Molins de Rei es celebrarà la consulta sobre la independència.
Pot ser un bon termòmetre per conèixer quina és l'opinió d'alguns ciutadans d'alguns municipis del Baix Llobregat, comarca coneguda per ser considerada "el cinturó roig" i "la comarca dels altres catalans" segons paraules del desaperegut Paco Candel.
Vilaweb Tv en farà un seguiment...

Des d'aquí fem menció que aquest interesant video procedeix del portal Vilaweb Tv ( http://www.vilaweb.tv) que avui dia 25/02 se n'ha fet ressò sota el títol "Especial 28F: vota el Baix Llobregat, l'independentisme dels "altres catalans".

Un servidor vol fer constar que ha gosat penjar aquest video sense cap ànim de lucre ni comercial (més faltaria!) i per aquest motiu ha fet constar la font del document. Creiem convenient citar la font no només com a respecte a la llicència de CC sinó també com a respecte a la bona feina de Vilaweb Tv que s'esforça per apropar les notícies dels Països Catalans i sobretot les notícies locals, notícies que no sempre surten a determinats mitjans de comunicació.

Des d'aquí desitgem que la jornada del 28F sigui una jornada tranquil·la i que sigui un símptome més de normalitat democràtica ja que en aquest país s'haurien de poder debatre, parlar i consultar determinats temes lluny de determinats tabús i clixés polítics.