dissabte, 20 d’agost de 2011

L'últim paisatge (darrers versos)

imatge extreta de www.todocoleccion.net

Cremeu altes piles


de palla i rostoll,


i en ampla rodona
del foc a l'entorn,


guirlanda de verges


del Llobregat roig,


balleu balls airosos


als cants dels moixons,


dels tords vius i alegres,


del trist rossinyol,


que ocults en les rames,


glonxant cor a cor,


adorem amb himnes


d'amor al Senyor.


Joaquim Rubió i Ors "Lo Gayter del Llobregat"


(versos extrets d'un romacet dedicat a la Nit de Sant Joan)


Si voleu llegir el poema sencer podeu fer a través del següent post del següent blog:http://provisionals.blogspot.com/2011/06/la-nit-de-sant-joan.html


Hem volgut acabar la segona temporada d'aquest blog amb uns versos del primer autor que vàrem parlar ara fa just més de dos anys, un autor que porta el nom del Llobregat en el seu àlies però que poca cosa en sabem més enllà d'alguns poemes que formen part de la literatura de la Renaixença i del fet que el seu nom el trobem en el alguns carrers dels municipis de la nostra comarca. Autor oblidat? Bé, això és el que un servidor ha intentat fer durant aquestes dues temporades, recuperar el nom d'alguns autors desconeguts, oblidats, humils, locals, comarcals, autors que es mereixen ser recopilats algún dia en les pàgines d'algún llibre.


Salut, paisatges i literatura!!!


A reveure!


Fi de segona temporada de Lletres i Paisatges (2010/2011)Aquest és un blog humil, senzill, sense pretensions, que durant gairebé dos anys ha volgut parlar d'autors, paisatges, apunts locals, comarcals, culturals, d'actualitat, d'efemèrides, de festes, d'espais naturals, d'Història, recuperar la memòria, reivindicar el Patrimoni d'una comarca poc reivindicada...i tot plegat ho he fet a través dels escrits d'alguns autors, d'apunts personals i sobretot d'imatges i videos que gràcies a la xarxa i les noves tecnologies ens ajuden a conèixer i apropar-nos a paisatges que sovint no coneixem i els tenim al costat de casa.


Vet aquí algunes dades abans d'acabar una segona temporada d'aquest blog:

Lletres i Paisatges del Baix Llobregat (2009 - 2011)

2 anys i gairebé 3 mesos

170 posts (i alguns comentaris: 10 comentaris i 8 seguidors)

+ de 3990 visualitzacions

+ de 3000 visites i 4200 descàrregues de la pàgina.

El post amb més visualitzacions ha sigut:

"150 anys de l'arribada del tren a Martorell" amb 214.

Els pobles amb més posts han sigut Sant Boi de Llobregat, La Colònia Güell (Santa Coloma de Cervelló) i Castelldefels.

Apart de la temporada passada que vaig fer un intens inventari d'autors, els autors amb més posts han sigut la Joana Raspall i la Carme Raichs.


************

Aquest és un blog que podria donar encara molt de sí...Podría parlar del proper festival Altaveu (pels volts de l'11 de Set) amb Antònia Font i Manel; o de la propera Festa del Modernisme de la Colònia Güell al 14 i 15 d'Octubre o de la nova edició dels Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat al Novembre, etc, etc...però he cregut que aquest blog necessita ara per ara un descans.

Seguirem fent nous descobriments locals i comarcals?

La veritat no ho sé...però si que voldria agrair a totes les persones que han seguit puntualment aquest espai. A les persones que els hi ha agrada o que s'hi han interesat i han mostrat el seu suport fer difondre'l: Llobregatmedia, XarxaSantboiana de blogs, Planetadelbaix...


A TOTS I A TOTES MOLTES GRÀCIES!!!
Un tour per la Colònia Güell

I Vet aquí que per finalitzar aquesta etapa del blog volia convidar-vos a fer un tomb pel meu hàbitat habitual a través de dos videos...
Un magnífic video per la manera com tracta els contrastos de llum i el muntatge musical...

La visió d'una turista italiana mig perduda que finalment arriba a la Colònia i ens en fa cinc cèntims...

La festa del Modernisme de la Colònia Güell

Lletres i Paisatges arriba a la fi d'una nova temporada. Tot i que un servidor ha volgut crear un blog que no fos estrictament local i per això han sigut protagonistes de diversos posts diversos pobles de la comarca; un servidor no ha pogut evitar parlar de la seva realitat més propera i per això han destacat diversos posts, dedicats a la Colònia Güell - Santa Coloma de Cervelló. D'aquests posts són especialment significatius els que parlen d'una festa, la Festa del Modernisme,que enguany, els dies 14 i 15 d'octubre de 2011 arribarà a la seva XI edició.

En aquest post volem fer-nos ressò d'aquesta iniciativa penjant un video del 2010 que intenta apropar-nos a la realitat d'aquesta festa.