dissabte, 19 de juny del 2010

Església de la Colònia Güell: 5 anys Patrimoni de la Humanitat (I)


Justament fa 5 anys, el juliol del 2005, es va fer públic que la Cripta de l'Església de la Colònia Güell dissenyada pel gran Antoni Gaudí i Cornet havia estat inclosa en el catàleg dels nous monuments de Catalunya que entraven a formar part del patrimoni de la Humanitat.


Semblava que tal fet seria transcendental pel poble de la Colònia per fomentar noves línies en la protecció del Patrimoni i en la difusió i divulgació de la pròpia riquesa arquitectònica de la Colònia Güell.
Durant molts anys la Cripta havia estat deixada de la mà de Déu i fins fa una dotzena d'anys no es va decidir intervenir molt directament.

Cal dir que la restauració no només era necesària sinó que també va servir per evitar el deteriorament del propi edifici. Tot i així determinades intervencions, de les quals un servidor de vostès sempre li van semblar discutibles, varen causar molta polèmica.

Del 2005 al 2008 determinades polèmiques, algunes encapçalades per SOS Monuments i per personalitats vinculades amb el FAD encapçalaren manifestos que es quedaren en molt soroll i poca cosa més.

Del 2008 al 2009 es va celebrar l'any del centenari. Un centenari francament molt i molt discret que tingué com a punts àlgids l'exposició al Palau Pia Almoina de maquetes de l'església acabada i també la inaguració del nou Centre d'Interpretació de Visitants a l'antiga Cooperativa de Consum.
Del 2009 fins ara podríem parlar d'un cert inmobilisme per fomentar i divulgar més extensament el valor patrimonial que té l'església. Recordem ara fa un any la final del programa en directe "El Paisatge favorit de Catalunya": un programa soporífer que més enllà de dos o tres plànols de realització on es veia la bellesa del temple, varen convertir el mateix temple en un fred plató de televisió.

La darrera notícia preocupant que ens hem fet ressò en el post anterior ha sigut els atacs que ha patit el temple per part d'uns incívics (per ser molt correcte i em mossego la llengua per no dir per no dir un insult) que han produït destrosses en les vidrieres del temple i han volgut cremar la porta de la casa parroquial. La inseguretat i el gamberrisme ens semblen uns fets procupants i molt alarmants i sobretot quan afecten a un monument que es Patrimoni.

El temple de la Colònia Güell es un temple que per les seves modificacions en diverses etapes i pel seu estat d'abandor durant molts anys ha patit molts danys. La darrera restauració ha posat en evidència la fragilitat del propi monument i la necessitat de protegir-lo de forma adequada.

Durant el període 2008-2009 en l'espai "Viure a la Colònia" del blog Nàufrag i Obrer ens ferem ressò de diverses notícies relacionades amb el tema que ara parlem. I durant el darrer any 2009-2010 des de Lletres i Paisatges del Baix Llobregat hem intentat puntualment parlar de Patrimoni i concretament ara hem cregut oportú destacar la importància de la Cripta Gaudí.

Des d'aquí voldríem que la celebració d'aquests primers 5 anys de Patrimoni de la Humanitat de l'Església de la Colònia Güell servissin per fomentar la protecció, la conservació, l'estudi, la difusió i la promoció d'un monument de primer ordre, que lamentablement, tot i la nova infraestructura del nou Centre d'Interpretació ha quedat molt i molt per sota de les possibilitats que realment es mereix.
Com a veí de la Colònia Güell a dia d'avui no acabo de veure clar quins beneficis ha portat que la Cripta sigui declarada Patrimoni de la Humanitat.

Voleu creure que 5 anys després de tal proclamació no hi ha una placa per enlloc que deixi constància de tal fet?
Lamentablement les ventades tan greus del 2009 varen malmentre bona part de la pineda de l'entorn i les senyalitzacions. L'entorn de la pineda regularment està cuidat, però les senyalitzacions, el paviment de la carretera, els accesos i les indicacions per arribar-hi deixen molt que desitjar.
Tot i que en els darrers anys s'ha avançat molt i el Centre d'Interpretació/ Oficina d'Atenció als Visitants que fa funcions de Museu és un centre molt digne, cal dir que:
Des d'aquí desitgem que algún dia la Conservació, l'estudi i la difusió de l'Església de la Colònia Güell i per què no dir-ho de tota la Colònia Güell estiguin el nivell que es mereix a nivell patrimonial, històric i turístic.