dimecres, 7 de febrer del 2018

200 anys del naixement de Rubió i Ors


Textos de Lo Gaiter del Llobregat
                                     (si cliques damunt la portada et porta dos textos del llibre del llibre)

Aquest 2018 a través del portal de la Institució de les Lletres Catalanes hem recordat que hi ha un escriptor Joaquim Rubió i Ors que fou conegut com "Lo Gaiter del Llobregat" que farà 200 anys del seu naixement.
Algunes poblacions del Baix Llobregat com Sant Boi de Llobregat o Cornellà de Llobregat li han dedicat carrers i han posat el seu nom a centres educatius.

És un escriptor que no en sabem gran cosa, tot i que sabem que va transcendir en la seva època.

Com ens indica en el perfil de les pàgines d'autors de l'AELC:

"Malgrat aquesta diversitat estilística, l'obra de més ressò i de Rubió i Ors és el llibre de versos Lo gaiter del Llobregat, que respon a la moda romàntica del trobadorisme. Publicat per primer cop l'any 1841, quan l'autor just tenia vint-i-tres anys, alguns dels poemes que componen l'obra ja havien aparegut a Diario de Barcelona entre 1839 i 1840 sota el mateix pseudònim que el títol de l'obra. Testimoni d'una època, -del Romanticisme i de la Renaixença catalana- Lo gaiter del Llobregat aplega una obra poética original, on s'estableixen algunes de les bases temàtiques, métriques i lingüístiques de la poesia catalana a partir de mitjans del segle XIX. Si la primera edició de l'obra constava de vint-i-set poemes, a l'edició del 1858 n'hi havia cinquanta-nou i ja incloïa el poema èpic sobre els almogàvers Roudor del Llobregat." 

Esperem que l'efemèride serveixi per conèixer quelcom més de Joaquim Rubió i Ors 

 També en el seu dia en aquest blog li vàrem dedicar aquest apunt