dissabte, 31 d’octubre de 2009

Propostes...

Fa molts anys que El Baix Llobregat intenta trencar el tòpic de "comarca dormitori".
Cada setmana rebo un correu del CECBLL amb tot de propostes culturals de diferents municipis. Algú podrà pensar que les principals propostes culturals es fan a la capital, a Barcelona. Gràcies a l'impuls d'entitats i associacions, cada setmana o cada cap de setmana hi ha propostes de tot tipus.
És impossible, més enllà de l'àmbit local, estar al dia de determinades propostes, però gràcies a l'agenda- correu he pogut assabentar-me de diverses coses...
He pres nota de les que m'han cridat l'atenció:
La foto que he adjuntat correspon al llibre "Constructors de consciència i de canvi (Edicions del Llobregat)" que s'ha presentat en diferents punts de la comarca. L'afany per recuperar la memòria no només es queda en l'àmbit de les publicacions sinó cal destacar actes concrets com el que el passat dia 24 d'Octubre acollí el Patronat cultural i recreatiu de Cornellà de Llobregat on es feia un acte d'homenatge a l'exili republicà del 39, acte promolgut per l'associació per a la memòria Històrica i democràtica del Baix Llobregat. En el mateix Cornellà de Llobregat avui dia 31 d'Octubre, hi hagut jornada de portes obertes per veure d'aprop les últimes descobertes de les excavacions que s'han dut a terme just al costat de la mateixa Església de Sta.Maria de Cornellà.
En l'àmbit de la recuperació del Patrimoni cal destacar l'activitat programada pel proper dia 7 de novembre a Begues on es farà una trobada amb el mestre barracaire Ramon Figueres per explicar el procés de recuperació i restauració de la barraca de vinya.
Tornant en l'àmbit històric, St.Feliu de Llobregat sempre és un focus cultural que en aquests moments, a la sala d'exposicions Can Ricart, s'hi pot veure l'exposició fotogràfica: "memòria gràfica d'una revolta - la setmana tràgica (1909)", mostra creada i cedida per l'Arxiu Nacional de Catalunya a partir del fons Brangulí i del fons Josep M de Segarra.
Parlant d'exposicions el mateix Museu de St.Boi fins el gener del 2010 ens ofereix la possibilitat de visitar la mostra "les mil i una rumbes", un viatge pel llegat cultural i musical d'aquest gènere.
Però sí el que ens agrada és el cinema i el teatre, apart de la programació d'espectacles de l'Atrium de Viladecans i de l'Auditori de Cornellà, també, podem interessar-nos per la programació d'algun certàmen. A St.Feliu, al Cinebaix, es va tancar el passat cap de setmana la IIIª Mostra de cinema àrab i mediterrani i aquest capdesetmana a Esparreguera la cinquena edició del Festival Lola - mostra de teatre alternatiu i de petit format.
Però si el que ens agrada és l'aire lliure i la natura i no tant les propostes culturals, sovint des de diverses entitats es fan activitats per descobrir el que queda de la riquesa natural i paisatgística de la Comarca. Aquest capdesetmana a Sant Joan Despí, el centre Mediambental Arrel proposava una activitat d'anellament d'ocells al riu. O aquest proper novembre hi ha prevís activitats algun cap de setmana com caminades i descobertes del Parc Agrari Forestal del Baix Llobregat. Fins i tot, ara que s'intenta recalcar tant la idea de respecte medioambiental i reciclatge, hi ha municipis com Torrelles de Llobregat o Santa Coloma de Cervelló que ja fa temps que intenten apostar pel respecte al Medi Ambient. Per aquest motiu aquest capdesetmana a Sta.Coloma de Cervelló s'ha celebrat una trobada a nivell metropolità de persones interesades en el compostatge cassolà.
Conclusió:
El ventall d'activitats pot ser variat però la informació de totes aquestes activitats molts cops es queda en un àmbit purament local. Alguns cops algunes notícies com el Festival Lola o el Festival de Cinema Àrab-mediterrani traspassen la frontera de l'àmbit comarcal i fins i tot ocupen minuts en el telenotícies. O en el cas de la IXª Festa del Modernisme que va conseguir traspassar l'àmbit purament local i comarcal i va tenir un minut i mig de glòria en el Telenotícies vespre del Capdesetmana.
Resumint: la varietat de propostes és un bon símptome de la riquesa cultural, però lamentablement la informació de totes aquestes propostes no sempre arriben a tots els ciutadans i ciutadanes del Baix. I si arriben, arriben a destemps...alguna cosa falla, oi?
Fins i tot notícies, que haurien de transcendir més enllà de l'àmbit local, com la presentació, el passat dia 20 d'Octubre a Cal Ninyo, de l'equip CME del Rally solidari CatMali queden reduïdes a una anècdota local, tot i que gràcies a la secció local de St.Boi de Vilaweb ens en vàrem assabentar. (http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3644403&p_edi=santboi)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada