dimecres, 30 de desembre del 2015

Aquest 2015 ens ha deixat un bon documental del Baix Llobregat: El pati del darreraEl Baix Llobregat no és precisament una comarca que es defineixi per la gran quantitat de documentals i reportatges que se li ha dedicat al llarg dels anys. Tot el contrari. Sempre ha sigut la gran oblidada, la perifèria de Barcelona o com molt bé han titulat en el documental que dediquem en aquest apunt: el pati del darrera. Documental emès fa poques setmanes en el programa "Sense ficció" de Tv3.

Vet aquí un parell de paràgrafs del text que acompanya el documental en la pàgina del programa de Tv3 "Sense ficció".

El Baix Llobregat és una comarca que ha viscut un creixement desmesurat en els últims 50 anys. El veïnatge amb Barcelona l'ha convertit en una galeria de serveis per a la gran ciutat. Però sota les infraestructures de comunicació que tallen el seu paisatge hi ha un dels sòls agraris més fèrtils de Catalunya, un delta que és un punt estratègic dins de la ruta que fan els ocells migratoris per la Mediterrània occidental i un riu, el Llobregat, que és el responsable de tot això, i al voltant del qual s'articula el territori.
També hi ha un fort sentiment d'orgull que els habitants del Baix Llobregat senten per la seva comarca i per una identitat que han forjat en la lluita constant per no ser absorbits i esborrats per la gran ciutat que tenen al costat. És el pati del darrere de Barcelona, un territori en risc constant, a causa de l'especulació immobiliària, que pot ser estratègic per al futur i la sostenibilitat de tots.
El documental "El pati del darrere" és el retrat del paisatge, de la gent i de la història d'una de les zones més transformades de Catalunya i alhora del pulmó verd de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). És el retrat de la zona amb més acumulació d'infraestructures del país i alhora l'horta que produeix el 15% dels aliments que es mengen a la ciutat. És el retrat d'un territori amenaçat constantment per les requalificacions i les modificacions territorials i amb constants plans de desenvolupament (l'''outlet' de Viladecans, el golf d'Aena per completar les instal·lacions de l'aeroport, Eurovegas...).

Aquí teniu l'enllaç del video amb el documental: EL PATI DEL DARRERA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada