dijous, 25 de febrer del 2010

Utopia comunitària (I)...en record de Joan N.García-Nieto



Hi ha persones que no han nascut a una comarca però que els anys que hi han viscut la seva emprenta, la seva petjada ha sigut més forta que un huracà. En aquests temps d'atur i conflictes socials, recordar la figura de Joan N.García-Nieto París (1929 - 1994) fou un jesuïta que es va implicar tota la seva vida en la lluita pels mes desafavorits dels barris perifèrics i marginals.


Se'l recorda a Cornellà de Llobregat per la gran tasca que va fer com a activista social. Va ser un dels creadors d'una entitat que es va anomenar "Acció Solidària contra l'Atur", entitat pionera en fomentar les oportunitats, la cerca de feina, l'autoocupació i la formació entre els col·lectius més dèbils.


El seu pensament va ser recollit en diversos llibres que analitzaven un cristianisme bastant diferent del que ens tenen acostumats les altes esferes. Podríem dir que fins i tot va ser un d'aquells "curas rojos" que van haver-hi en diferents barris del "Cinturó Roig".
Per saber molts més detalls de la seva vida, aquí teniu el següent enllaç:
http://www.memoria-antifranquista.com/bios/garcianieto.htm

"Per a nosaltres, la Utopia és allò que encara no existeix, però que demà sí que serà possible realitzar. En aquest sentit, som plenaments conscients que al llarg de la Història hi hagut moments en què idees, projectes sindicals, polítics i socials han estat titllats injustament d'utòpics i després la lluita i l'esforç de tots plegats els han fet realitat."

Joan N.García-Nieto

15 anys després crec que val la pena recordar que hi va haver uns temps que hi havia gent que encara creia en les utopies i creia en la lluita diària per millorar els nostres barris i les nostres vides.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada